چگونه بر تغییر در پروژه غلبه کنیم؟ ۱۰ آبان ۱۳۹۵

چگونه بر تغییر در پروژه غلبه کنیم؟
تغییر هیچگاه آسان نیست، اما اجتناب ناپذیر است. در دنیای حرفه ای، تغییر همان لحظه ای است که میتواند پروژه را با شکست مواجه کند و تیم ها را از هم بپاشاند. مدیران پروژه می بایست جهت مواجهه و مقابله موثر و مثبت با تغییرات تمهیدات ویژه ای را ببینند. تیم شما نخواهد توانست با تغییرات کنار بیاید اگر ببینند که مدیرش نیز نمیتواند در مقابله با تغییرات عکس العمل مناسبی از خود نشان دهد و خود نیز از کنار آمدن با تغییرات عاجز است.
اینکه بگویید خوب! برو مشکل رو حل کن و به کارت ادامه بده! به نظر خیلی واضح می آید، اما معمولا گفتن آن از انجام دادنش خیلی ساده تر است، چرا که همه افراد پروژه از پایین تا بالا، نا گزیر تحت تاثیر تغییرات قرار خواهند گرفت. حال سوال اینجاست، یک مدیر پروژه چگونه با تغییرات کنار می آید و به تیم خود نیز در این راستا کمک میکند؟
- سوار موج کار پروژه باشید!
بهترین حالت برای مدیریت تغییرات وقتیست که همه برای آن آماده باشند. یعنی در واقع روی موج کار سوار باشند! درست است که گاهی اوقات معلوم نیست تغییرات از کجا در پروژه سر در می آورند، اما این گونه رویداد ها ندرتا اتفاق می افتند. احتمال اینکه قبل از وقوع یک تغییر، بالاخره یک نفر در جایی، از وقوع آن و دلایل وجود آن آگاه بوده باشد زیاد است.
رمز موفقیت برای مدیر پروژه این است قبل از وقوع تغییرات و به صورت فعال افرادی را جهت پایش ریسک و ایجاد ارتباط با ذی نفعان پروژه مسئول کند، اینگونه قبل از اینکه تیم در مقابل تغییر انجام شده قرار گیرد، در جریان امور و چگونگی این روند قرار خواهد گرفت. به علاوه با ارتباطات موثر با افراد درگیر در پروژه، می توان ریسک ها را شناسایی، پایش و پیگیری نمود و بدینوسیله میتوان افراد را در جریان تغییرات و موانع و مشکلات پیش پای آنها و برنامه هایی که در صورت وقوع وعدم وقوع هر یک از آنها اجرایی خواهند شد قرار داد.
-
نکات منفی یک تغییر را فراموش نکنید!
فراموش نکنیم که هر تغییری هم جنبه مثبت و هم جنبه منفی خواهد داشت، اگرچه تمرکز برروی نقاط مثبت یک تغییر خوب است، اما نباید مدیر پروژه و تیم او نقاط منفی آن را فراموش کنند و یا در نظر نگیرند. چرا که گاهی یک تغییرمیتواند باعث از دست رفتن روحیه کاری کارکنان، انجام دورباره کاری و … شود.
مدیر پروژه شاید بتواند تا حدی تغییرات را تحت کنترل خود در بیاورد ( اگرچه احتمالا نمی تواند جلوی تغییرات را به صورت کامل گرفته و آنها را کنترل کند)، اما حتمی میتواند پاسخ دهی تیم پروژه به این رویداد را تسریع و اثر (منفی) آن را کاهش دهد. در واقع دقیقا همانطور که با مشکلات و ریسک ها برخورد میشود با تغییرات نیز باید رفتار نمود. باید آن را ارزیابی کنیم، گام هایی که برای اجرایی شدن آن لازم است را شناسایی کنیم، و تیم را برای مقابله با تغییرات احتمالی آماده و سپس آن را جاری کنیم.
-
حرکت به جلو را ادامه دهید!
در آخر مدیر پروژه و تیم او باید اطمینان حاصل کنند که همه در پروژه رو به جلو حرکت میکنند. تغییر اجتناب ناپذیر است و همه باید یاد بگیرند که با آن کنار بیایند حتی اگر در میانه راه یک پروژه اتفاق بیافتد. مدیر پروژه باید به تیم خود کمک کند تا بفهمند که یک تغییر آخر کار پروژه نیست، میتوان با محدوده و محتوای جدید، خواسته های جدید و تعهدات مالی یا زمانی جدید نیز کار را جلو برده و به سر انجام رساند. بهترین تیم ها آنهایی هستند که خود را برای تغییرات آماده کرده و همیشه رو به جلو حرکت می کنند.
به کانال تلگرام فراویر بپیوندید !
برچسب ها : پروژه , تغییر
لینک کوتاه : http://faravir.ir/?p=329خرید هاست حرفه ای سازگار با انواع اسکریپت همراه با نصب رایگان
به نکات زیر توجه کنید